maanantai 15. huhtikuuta 2013

Lokkeja ja nokikanoja - kevät etenee

Yöpakkaset hellittivät vihdoin ja kevät on päässyt hieman etenemään. Viimepäivien vesisateiden ansiosta lumet alkaa olla aika vähissä täällä Tampereella.

Muuttolinturintamalla ei mitään valtavaa rynnistystä ole vielä nähty, mutta kevätmuutto on selvästi alkanut ja uskoisin uusia lajeja putoilevan nyt tulevat viikot melko tasaiseen tahtiin.

Tähän mennessä ilahduttavin kevättulokas on ollut naurulokki. Sitä ehti jo aivan unohtaa kuinka mainioita siivekkäitä nämä ovatkaan.

Viime vuonna naurulokit saapuivat aivan huhtikuun alussa lumen ollessa vielä massa. Nämä kaverit on kuvattu Ratinassa 6.4.2012.
Naurulokkien lisäksi myös kalalokkeja on alkanut saapumaan. Pyhäjärven suuressa lokkiyhdyskunnassa on lisäksi Tiiran mukaan noin 2000 harmaalokkia, muutama merilokki sekä harvinaisempi isolokki. Näitä kahta jälkimmäistä en ole onnistunut löytämään. Tähän tarkoitukseen tarvisi hieman järeämmän kaukoputken. (melkoista välineurheilua tämä luontoharrastus....)

Sunnuntaina 14.4. kävin ulkoiluttamassa hieman kameraakin. Löysin Iidesjärveltä Viinikanojan laskupaikan sulasta telkkäpariskunnan, jonka touhuja jäin seuraamaan. Uroksella oli selvästi kevättä rinnassa.

Ensin patsastellaan... (huomaa naaraan järkyttynyt ilme!)

... ja sitten kurlutellaan.


Samassa sulassa, niin kuin melkein kaikissa lähiseudun sulissa, oli paikalla myös sinisorsia.

Herra Sorsa

Rouva Sorsa
Viinikanojan toisesta päästä Pyhäjärveltä löytyi toinenkin telkkäpariskunta sekä vuoden ensimmäiset nokikanat, joita oli paikalla neljä. Nokikanoja näkyy kesäisin paljon Iidesjärvellä, mutta pääsin nyt tarkkailemaan niitä hieman erilaisessa ympäristössä ja hieman lähempää kuin aiemmin. En ollut aiemmin kuullut niiden metkaa "laulua" enkä nähnyt niiden kävelevän valtavilla koivillaan.

Mustavalkoisuus ei paljon muuttanut kuvaa.


Huomaa valtavat jalat!

Nokikanat todellakin ovat kanoja.

Kevät etenee ja retket tihenee. Uudet vuodarit:

35. Naurulokki
36. Nokikana
37. Kalalokki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti