lauantai 1. syyskuuta 2012

Kesäloma Varanginvuonolla ja Lapissa


Uuden kameran ensimmäinen ulkoilutusretki ei ollut hassumpi: Varanginvuono ja Suomen Lappi. Juhannusviikolla alkaneella kesälomalla suuntasimme poikaystäväni kanssa nokat kohti Jäämerta. En ennen retkeä ymmärtänyt kuinka hienoja paikkoja Pohjois-Norja ja Lappi ovat, joten emme varanneet matkalle kuin 5 päivää. Olisihan tuolla viihtynyt pidempäänkin. Aikataulun vuoksi emme myöskään menneet vuonon perukoille saakka ja Vuoreija, Hornoya ja ennen kaikkea lunnit jäivät näkemättä. 

Reissun ensimmäinen päivä meni ajellessa Oulusta Inariin matkalla pysähdellen. Yöksi päästiin Inarin lomakylään, jossa yövyimme pipo päässä teltassa vesisateessa + 4 asteen lämmöissä. Toisena päivänä hurautettiinkin jo Varangille ja menetin sydämeni paikalle välittömästi. Keli oli kurja, mutta en malttanut silti pysyä pois rannoilta. Tuoreelle lintuharrastajille Jäämeren maisemissa kertyi paljon uusia lintulajeja listalle: merikotka, punajalkaviklo, punakuiri, merilokki, suosirri ja lapintiira muun muassa. Olin niin haltioissani kaikesta, että viihdyin kiikarit silmillä melkein koko ajan. Kuvaus jäi enemmänkin poikaystäväni kontolle ja suurin osa seuraavista onkin hänen räpsyjään.


Elämäni ensimmäinen merikotka havainto. Pari istuskeli rannalla, josta ne äkkäsin autolla ohi ajellessa.  Jestas, että olivat komeita!

Ruokaa odotellessa ehti ihastella Varangin merilokkeja.

Nessebyn upea puukirkko
Tämän lähempää ei reissussa päästy lintuja kuvamaan. Kuvan meriharakka teki komeita hyökkäyslentoja liian lähellä lentävien merilokkien kimppuun. Kuva otettu Nessebyn kirkon muurilta.

Kuvan rapu löytyi palasina Nessebyn kirkon kiviltä. Kasasimme sen uudelleen kuvienottoa varten.

Kuten muutkin reissun lintukuvat, myös tämä on otettu liian kaukaa. Joskin pidän kuvan  tiirasiluetista. Oli muuten pirun äkäinen yksilö!

Vesisaaren edustan saaren lampi oli täynnä vesipääskyjä. Harmitti kun ei riittänyt tehot kunnon kuviin.

Reilun vuorokauden jälkeen läksimme Varangilta takaisin Suomen puolelle. Reissu Varangilla oli aivan liian lyhyt, mutta samalla hyvä tutustumiskäynti. Tiedän lähtä paikkaan uudelleen paremmilla välineillä ainakin viikoksi.

Yövyimme jälleen Inarin lomakylässä, josta lähdimme aamulla kohti Saariselkää ja vaellusta. Taitoimme juhannusaattona ja -päivänä yhteensä 27km rinkat selässä. Valokuvia otimme lähinnä maisemista, kun kaikki tipuset lentelivät niin kaukana. Uusia bongauksia matkalla olivat kapustarinta, taviokuurna, keltavästäräkki ja valkoviklo.

Räksän poikanen Saariselällä vaellusreitin alussa.
Pipo päässä sai juhannuksena kulkea.

Juhannusyönä kelpasi yöpyä keskellä Saariselän erämaata.

Tuon retken jälkeen olen tahtonut koko ajan takaisin merelle ja pohjoiseen. Myös lunnit ja muut merilinnut ovat jääneet kaihertamaan mieltä. Ensi keväänä olisi näillä näkymin tarkoitus lähtä Islantiin, jospa siellä näitä meritipuja näkyisi ihan riittämiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti