maanantai 4. maaliskuuta 2013

Kevään ensimetrit ja ensilokit.

Talvi taittui kevääksi helmi-maaliskuun vaihteessa. Tai jos nyt ei aivan kevät niin varhaiskevät ainakin. Samaan aikaan ensimmäiset muuttolinnut, harmaalokit näyttäytyivät Tampereella.

Lauantaina 2.3. oli ensimmäinen pakkaspäivä pitkähkön lauhan jakson jälkeen. Kävin aamulla pakkasesta huolimatta etsimässä Viinikanlahdella nähtyjä lokkeja jo kolmannen kerran. Kolmas kerta toden sanoi, ja lokit löytyivät jäältä istumasta. Paikalla oli myös 17 isokoskelon porukka sekä tuttu sorsajengi. Pyhäjärven uivelo oli siirtynyt sorsien seurasta isokoskelojen porukkaan. Takaisin palatessani löysin Ratinan sillan kupeesta vuoden ensimmäisen telkkäpariskunnan.

Kamera ei ollut mukana, mutta nappasin blogin kuvitukseksi parit fiiliskuvat kännykällä.

Pakkasaamu Viinikanlahdella. Lokit löytyivät kiikareilla vastarannalta jäältä. Sorsajengi talvehtii sulassa.

Ratinan suvanto

Lauantai-iltana lähdin laivalle Tallinnaan. Ilta oli liian pimeä lintujen katseluun, joten keskityin lähinnä buffetpöytiin ja baaritiskeihin. ;) Paluumatkalla sen sijaan olosuhteet olivatkin jo paremmat, ja pääsin kiikaroimaan lokkeja suoraan ravintolan pöydästä. 

Luulin nähneeni kalalokkeja, naurulokkeja ja ilahduttavimpana yllätyksenä isolokin. Meinasi jäädä jälkiruuat syömättä innostuksen vuoksi. Aloin kuitenkin epäillä haviksiani, joten päätin jättää ne kirjaamatta. Isolokki havainto osoittautui täysin vääräksi tutkittuani lintukirjaa tarkemmin. Tulipahan taas todistetuksi lokkien määrittämisen vaikeus. (kun on niitä eri pukuja ja ikiä ja ja...) Isolokki olisi kyllä mukava nähdä, se on jostain syystä kiehtovan näköinen lintu.

Lokkibongailu jatkui Helsingin satamaan saakka, jossa olikin paljon harmaalokkeja lennossa. Harmaalokkien seasta löytyi kaksi selkälokkia, joista vuosipinnat.

Vuosipinnalista karttui viikonloppuna siis seuraavasti:

23. Telkkä
24. Harmaalokki
25. Selkälokki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti