maanantai 29. lokakuuta 2012

Pihapupu ja haaskalinnut

Taloyhtiön pihalla vieraili pari viikko sitten useampana iltana tällainen kaveri.


Eilen löysin viereisestä puistosta innostuneen harakkaparven ja pari varista. Innostumisen syyksi paljastui jo melko paljaaksi kaluttu raato. Olisikohan kyseessä tämä pihamme ruohonmutustaja?




Aamu Arboretumissa

Lähdin lokakuisena sunnuntaiaamuna pyöräretkelle Hatanpään Arboretumiin. Tavoitteeni oli nähdä, tai jopa napata kuvia närhistä, tilhistä ja puukiipijöistä.

Aamu oli yllättävän kylmä. Kostea ilma ja +2c kohmettivat sormet hyvin nopeasti. Talveksi ja ensi kevääksi suunnitellut kuvausreissut alkoivat hieman askarruttaa. Miten pärjään pakkasessa kun plussakelilläkin jäätyy?

Arboretumissa oli kovin hiljaista niin ihmisten kuin lintujenkin suhteen. klo 8 aikoihin sieltä täältä alkoi kuulua liverrystä. Närhiä lensi ohi kaksikin, mutta tavoitteeni kuvasta ei aivan toteutunut. Ei oikeastaan lähellekkään. Sepäs ei tosin ole mitään uutta. Retken saldo oli:

1. Närhi
2. Varis
3. Harakka
4. Naakka
5. Sinisorsa
6. Isokoskelo
7. Sinitiainen
8. Talitiainen
9. Tikli
10. Punarinta
11. Räkättirastas
12. Kalalokki
13. Harmaalokki
14. Varpunen
ja
1. Orava
2. Rusakko

Ei siis mitän kovin järisyttävää.. Tässä aamun pari parasta otosta.

Ruokaileva orava lehtikehyksessä

Aamun ensimmäisessä kuvassa tintin aamuverryttelyt

Päivän viimeisessä kuvassa tintti lähtikuvassa


Iidesjärven isokoskelot

Iidesjärvellä on nyt loka-marraskuun ajan majaillut useampikin isokoskeloporukka. Koskelot ovat melko pelokkaita lintuja ja lähtevät nopeasti karkuun pysähtyjän huomatessaan. Tässäpä nopea näpsy karkuun lähtevästä emosta poikasensa kanssa.


tiistai 23. lokakuuta 2012

Pähkinähakki

Syyskuun loppupuolella Iidesjärven taimitarhan alueelle pyrähti pari pähkinähakkia. Laji oli minulle uusi ja se valloitti minut heti erikoisella ulkonäöllään ja käytöksellään. Linnun ääni ei tosin kuulu niihin kaikista hurmaavimpiin..

Huomasin kaksi lintua 22.9. ollessani sunnuntaisella kävelyllä. Jostain syystä tunnistin lajin jo kaukaa pähkinähakiksi, vaikken sellaista koskaan aiemmin ollutkaan nähnyt. Ahkerasta lintukirjan tutkiskelusta on näemmä hyötyä!

Toinen linnuista päästi minut suhteellisen lähelle. Aivan mestariotoksia ei tällä(kään) kertaa syntynyt, mutta kyllä näistä nyt linnun tunnistaa.




Vaihteleva määrä hakkeja (2 - 3) on majaillut Iidesjärven taimitarhan sempramännyissä aivan lokakuun loppuun saakka. Liekkö vieläkin pomppivat alueella. Harmi vain, että on koko ajan viikonloput kiinni ja iltapäivisin ei enää riitä valo kuvaamiseen. Taitaa jäädä uusintakuvausreissu tältä vuodelta tekemättä. Jospa nämä kaverit palaisivat alueelle taas ensi syksynä.



sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Iidesjärven syyskuu

Uudesta lasista innostuneena suuntasin nokkani vakioretkikohteeseeni Iidesjärvelle 19.9. Järvi on ainoita luontokohteita joita Tampereelta tunnen ja joihin jaksaa polkea pyörälläkin.

Lasin sisäänajoretki oli hyvin kuvakylläinen. Muutamassa tunnissa sain paukutettua muistikortille reilut 600 räpsyä. Onnistumisprosentti lähenteli promillea ja retken myötä kävi selväksi, että vaikka teleobjektiivista on tavattoman paljon hyötyä, ei se ole ainoa autuaaksi tekevä asia. Kuvaaminen on silti vaikeaa ja vaatii paljon taitoa, onnea ja hermoja. Tietty vaikeus lienee pelkästään positiivista. Minun keskittymiskyvylläni helppo harrastus jäisi pöytälaatikkoon parissa viikossa.

Tässä muutama näyte noista edellä mainituista 600 kuvasta.

Nuori varis ja syksyinen maisema

Orava ja tammenterho

Sinitiainen, yksi suosikkilinnuistani

Nuoren telkän sukellus

Isokoskelo

Tiklin poikanen emoineen takiaisen siemeniä napostelemassa
Jos joku eksyy tätä lukemaan ja haluaa kokeneempana antaa jotain vinkkejä tai korjausehdotuksia kuviini, otan niitä vastaan mielelläni.

perjantai 5. lokakuuta 2012

Uusi putki!

Hermot meni ja uusi putki tuli. Tilasin Cdon.comista aloittelijalle sopivan huokean Canon efs 55-250mm telen.




Tämä linssi lähtee siitä, mihin kittilinssini loppui. Heti ensimmäisellä testauksella tuli selväksi, että nämä ylimääräiset millit tulevat todellakin tarpeeseen. Eihän tämä mikään tykki ole (mitä usein torneilla näkee) mutta kyllä tällä alkuun päääsee. Ja tällä kertaa olen oikeasti päättänyt, että en tätä parempaa lähde ostamaan ennen kuin on kameran käyttö kunnolla hanskassa.

Tässäpä testikuvia:

Näkymä makkarin ikkunastamme kittilinssillä ilman zoomausta. Kohteena kuvan keskellä oleva valkoinen polkupyörä
55 millin zoomi. Tähän kittilinssi loppui ja uusi putki alkaa.
Näin pitkälle pääsi uudella tötteröllä.

Kovin pian kävi myös selväksi, että seuraavaksi pitää alkaa säästämään kunnon jalustaa varten. Valoteho ei meinaa aivan riittää zoomin loppupäässä, mutta se onkin jo toinen tarina se.